Homenatge a les persones que varen col·laborar per fer possible l’Any dels Brodats

Ahir vespre l’Ajuntament de Sant Llorenç va voler retre un homenatge a les persones que ens ajudaren a fer possible tots els actes que varen realitzar per commemorar l’Any dels Brodats i amb això seguir donant importància a la transcendència de la industria dels brodats a Sant Llorenç.

El 6 febrer de 2014 el pel de l’Ajuntament va acordar declarar l’any 2014 Any dels brodats, amb motiu del 90 aniversari de la fundació del primer taller a Sant Llorenç.

El programa de festes de 2014 fou dedicat i en homenatge a les brodadores, i dins les festes també és va inaugurar el nom de Carretera de Son Servera- Passeig de les Brodadores, en record a l’antic passeig urbà que ja era abans aquest carrer, es varen tornar a sembrar arbres per recuperar-lo i l’ajuntament li va posar el doble nom per retre un reconeixement públic a les dones llorencines.

El 24 d’octubre es va presentar el llibre de Lourdes Melis, fruit de la beca d’investigació, Tallers, brodadores i brodats a Sant Llorenç des Cardassar (1924-1974). La presentació fou a càrrec de Sebastià Sansó, el llibre és un recull de 50 anys sobre la història dels brodats i del treball remunerat de la dona llorencina, cosa inusual a aquesta època. Seguidament el mateix dia es va inaugurar l’exposició baix el mateix títol a sa rectoria i que va romandre oberta fins el 21 de desembre, per l’exposició passaren tots els nins del municipi per conèixer a través de les visites guiades l’experiència d’un taller de brodats, totes les tasques que s’hi desenvolupaven així com també les peces que s’hi elaboraven, dignes ara d’un museu històric.

També el 26 d’octubre va tenir lloc la inauguració la XXIII exposició filatèlica a ca ses monges dedicada a l’any dels brodats i per la qual es va fer un segell especial i únic i un matasegell.

Posteriorment es va seguir amb la commemoració i ja amb els preparatius de la diada es realitzaren tallers de decoració, on els infants feren tambors, didals i fils per engalanar la plaça.

Finalment l’any va culminar amb una gran diada de les brodadores, fou el 16 de novembre i es dugueren a terme moltes d’activitats, des del xeremiers fins als tallers de brodar, de manualitats, demostracions en viu diverses de tècniques de brodar, escultura en viu, desfilada de roba antiga, gastronomia i va acabar amb una ballada popular. Fou una diada on el poble sencer s’hi va involucrar, per tot això, gràcies a tots aquest any fou especial i molt emotiu i ara Sant Llorenç ha refrescat la memòria i és anomenat com el poble dels brodats. 

 

 

 

Imatges: 
Categoria: