Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Festes de Son Carrió

Rua de Son Carrió

Nadal cultural

El mes de desembre se celebra el Nadal cultural a tot el municipi amb diversos actes: contes, taller de centres, taller de xapes, de dolços, etc. i mercadet de Nadal de l’APIMA.

Cavalcada de Reis – Nit del 5 de gener

A Son Carrió, la cavalcada que acompanya els Reis d’Orient arriba a la plaça de l’Església i acte seguit ses Majestats reparteixen els regals dins l’església. La cavalcada l’organitza Som Carrioners i AMIPA.

Revetlla de Sant Antoni – Nit del 16 al 17 de gener

Per la vigília de Sant Antoni es fan foguerons pels carrers i els dimonis ballen a cals Tonis i Tonines, ballen pels foguerons, torren i sobretot canten amb el so de la ximbomba fins ben entrada la nit: aquest és el requisit per celebrar el Sant dels animals així com cal. I el sendemà beneïdes de bon matí.

Sant Antoni - 17 de gener

A Son Carrió, les beneïdes es fan dia 17 dematí. També hi ha carrosses i, seguint la tradició santantoniera, els temes fan referència al camp i als oficis antics: trencadors d’olives, carboners, ferrers, bugaderes, formatgeres, pagesos i dimonis, ovelles amb el pastor i a beneir els animals. Tampoc no manca el ball dels dimonis.

Carnaval – del Dijous Llarder

El Dijous Llarder hi ha la rueta infantil a Son Carrió, que s’organitza a través de les escoles. El dissabte se celebra la rua: desfilada de disfresses individuals i comparses, però no carrosses, pels carrers més cèntrics acompanyades per algun grup de música.

Festa de la sardina – dimarts abans del Dimecres de Cendra

A Son Carrió té lloc l´enterro de la sardina: els veïnats i veïnades es vesteix de dol, de negre, i passegen la sardina en processó i després es crema la imatge d’una sardina. Les voluntàries i voluntaris que fan el trempó i cuinen les sardines, que es venen a un preu simbòlic. Ja ve d'antic el costum d’enterrar la sardina, el significat és que s'acaba la festa i la disbauxa dels darrers dies de carnaval i comença la Quaresma amb el Dimecres de Cendra, per això, l'enterro de la sardina sempre cau en dimarts. La Quaresma, antigament, era un temps de sacrifici i moderació, actualment però, ja quasi ningú fa abstinència ni sacrificis.

Setmana Santa - Pasqua a Son Carrió

Diumenge de Ram

Al matí del Diumenge de Ram, a Son Carrió, té lloc la benedicció de palmes i rams a l’Església i una breu processó pels voltants. Al capvespre, es representen els Dotze Sermons: una representació popular dels passos, amb Jesús, el Cirineu. Fan una volta per l’interior de l’Església per a cada estació del viacrucis i es diu el sermó corresponent.

Dijous Sant

El Dijous Sant a Son Carrió se celebra l’ofici religiós al final del qual surten cinc centurions romans amb llança guardant Jesús i que més tard desfilaran a la processó, on desfilen carepunats acompanyats de la banda de música. El Dijous Sant treuen el Sant Crist.

Divendres Sant

El Divendres Sant, a Son Carrió, al vespre té lloc la representació del Davallament amb tres homes vestits de blanc que encarnen Josep d’Arimatea, Nicodem i Sant Joan. Tots seguit comença la Processó de l’Enterrament, guardada pels centurions i acompanyada per caperunats i la banda de música.

Diumenge de Pasqua

Abans de l’ofici del matí, el Diumenge de Pasqua se celebra a Son Carrió la Resurrecció de Jesús. Els centurions s’han adormits i, en despertar-se, troben a faltar Jesús. Són represos pel caporal, que els ha despertat amb tres cops de llança i cerquen Jesús per tota l’Església amb l’aldarull que això significa, principalment per als infants. Quan el troben ressuscitat, li rendeixen honors i l’acompanyen en processó. Quan troba Maria, la música sona i les campanes repiquen. La interpretació dels centurions és genuïna de les festes de Pasqua de Son Carrió, amb els anys ha anat assolint popularitat i ressò mediàtica.

És típic d’aquests dies que els joves regalin a les al·lotes bosses amb confits i bombons. Són també característics d’aquests dies els “rollos” de Pasqua, fets amb pasta de coques, rodons i amb un forat al mig adornats amb confits.

Festes Patronals de Son Carrió

El mes de maig se celebren a Son Carrió, des de finals del segle XIX, les festes patronals en honor a Sant Miquel. Les Festes Patronals de Son Carrió acostumen a començar amb el pregó i la inauguració de diferents exposicions, destaca el Certamen de pintura a la capella de Ca ses Monges. També és popular la cursa de les paparres i el Carrió art, tapes a la plaça de l’església i exposicions de joves artistes acompanyats de música en viu Els actes festius es perllonguen durant tota aquesta setmana fins diumenge, que té lloc la Fira ramadera.

Festes de Sant Miquel Arcàngel de Son Carrió – entorn el 29 de setembre

Coincidint amb la festivitat de sant Miquel se celebra el mateix dia que els altres arcàngels, el 29 de setembre les associacions del poble de Son Carrió (Grup Ses Paparres, APIMA, Associació de Joves, Ass. 3ª edat, AGV-carrioners.es), juntament amb voluntaris, preparen un programa de festes engrescador, aprofitant els darrers dies de l’estiu. Es fa des d’un sopar de germanor a la fresca, la tradicional caminada de Son Carrió al Castell de sa Punta de n’Amer i la baixada de Lluc a Son Carrió. Tampoc manquen mai les competicions esportives i el ball de bot.


Bibliografia

AA.VV. Gran Enciclopèdia de Mallorca, Promomallorca edicions, Palma 1988

AA.VV. Sant Llorenç des Cardassar, Col·lecció Guia dels Pobles de Mallorca, Consell Insular de Mallorca, Hora Nova S. Palma 1999

Fundació Serveis de Cultura Popular 1992 Calendari i festes de les Illes Balears i Pitiüses. Editorial Alba Fulla i Fundació Serveis de Cultura Popular, Barcelona.

Imatges: 
Rua Son Carrió
Rua Son Carrió
Rua Son Carrió
Rua Son Carrió
Rua Son Carrió
Rua Son Carrió
Enterro de la Sardina
Enterro de la Sardina
Enterro de la Sardina
Tapes a son Carrió