Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Ca ses Monges

Situació

Al carrer Clavell, núm. 5, de Sant Llorenç.

Descripció

Ca ses Monges és un edifici format per tres cossos. El primer, a l’esquerra, és l’edificació principal i disposa de tres plantes: baixa, principal i porxos, que originàriament contenien els dormitoris de les monges. El segon, té pràcticament la mateixa estructura i era el convent. Al seu costat hi ha l’antiga capella, que s’obri a l’exterior amb dues finestres a l’alçada del pis.

El 10 de febrer de 1866 es van inscriure al registre civil a favor del Convent de Manacor unes edificacions situades al carrer Clavell de Sant Llorenç, per utilitzar-les com a “casa de monges”. Es tractava de dues vivendes tradicionals que al llarg dels anys anaren patint una sèrie de modificacions per adaptar-se al nou ús i que l’any 1918 s’ampliaren amb un pati d’esbarjo per a les criatures. Entre 1922 i 1925 es produí una intervenció bastant important, amb l’ampliació de l’antiga capella, per donar cabuda a la creixent comunitat de religioses. Cal recordar que entre 1866 i 1986 les vivendes foren ocupades per les monges de la Caritat, que hi tenien una escola per a nines, una per a infants i un dispensari d'infermeria.

L’any 1988, per decisió del Bisbat, es va posar a la venda i l’Ajuntament de Sant Llorenç va comprar l’edifici per destinar-ho a equipament municipal, i que actualment l’ocupa l’escola d’adults.

A la banda de darrera continua havent-hi un pati i una guarderia infantil.

Bibliografia

CORTÈS I SERVERA, Josep (2012). Sant Llorenç des Cardassar. Edificis singulars, possessions, molins, pous, sínies, fonts, jaciments arqueològics. Sant Llorenç des Cardassar: Associació Cultural Flor de Card, Col·lecció Es Pou Vell, núm. 11.