Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Festes de Sant Llorenç

Nadal cultural

Durant el mes de desembre es celebra el Nadal Cultural a tot el municipi amb diversos actes: música, gastronomia, tallers relacionats amb les festes de Nadal. Destaca el Mercadet de Nadal a Sant Llorenç, un mercadet de productes nadalencs organitzat pels comerciants del municipi.

Cavalcada de Reis – Nit del 5 de gener

A Sant Llorenç, els Reis d’Orient arriben acompanyats per la Banda de Música i els nins i nines els esperen al Pou Vell. La salutació per les autoritats té lloc al balcó de l’Ajuntament, on el Rei Baltasar llegeix un discurs en “diferit”. Després ve l’adoració i repartiment de regals a la plaça de l’Església. En l’organització de la cavalcada de Reis col·laboren l’AMIPA i grup de Joves.

Revetlla de Sant Antoni – Nit del 16 al 17 de gener

El dia de la revetlla de Sant Antoni, al matí surt una colla de dimonis amb Sant Antoni i fan el primer ball davant la rectoria de Sant Llorenç. Al capvespre, els llorencins i llorencines es congreguen al saló de la rectoria per escoltar l’argument i cantar els goigs. Després, els dimonis tornen a sortir i van a tots els foguerons acompanyats per la Banda de Música. Finalment, s’encenen els foguerons del poble i tothom se’n va a torrar, a cantar gloses i a fer sonar la ximbomba. Els caparrots dels dimonis de Sant Llorenç es varen fer nous el 2013, a partir d’una rèplica antiga.

Sant Antoni - 17 de gener

La tradició de les beneïdes de Sant Antoni s’havia perdut a Sant Llorenç des Cardassar i es va recuperar als anys 50. Devers les 15:30 hores del capvespre surten de la Plaça de l’Ajuntament de Sant Llorenç unes carrosses amb gent disfressada amb motius del camp i referits a la tradició de la festa. La Banda de Música els acompanya i anima l'ambient. Pel Carrer Major es dirigeixen cap a l’Església Parroquial, a les escales de la qual es col·loca un quadre de Sant Antoni sobre un domàs que presideix les beneïdes. La desfilada continua pels carrers principals i acaba, tancant el circuit, un altre cop al Carrer Major. Hi ha premis per a les millors carrosses. A les 19:00 hores es fa l’ofici solemne en honor a Sant Antoni i un cop finalitzat, a la Plaça Major hi ha ball de bot, un fogueró i torrada.

La celebració de Sant Antoni a Sant Llorenç sol ser des del 14 al 17 de gener. Els dies previs s’acostumen a organitzar actes culturals com exposicions, taller de ximbombes i conferències.

El Sobreposat de Sant Antoni participa en l’organització de les festes de Sant Antoni a Sant Llorenç des Cardassar. Aquesta organització ha lluitat per recuperar la festa de Sant Antoni al poble.

Carnaval – del Dijous Llarder

El Dijous Llarder hi ha la rueta infantil a Sant Llorenç, que organitzen les escoles. El dissabte, es celebra la rua: desfilada de disfresses individuals i comparses però no carrosses pels carrers més cèntrics, acompanyades per algun grup de música. A Sant Llorenç, la festa acaba amb un refresc popular, seguit d’un ball a la Plaça de l’Ajuntament amenitzat per alguna orquestra.

Setmana Santa – Pasqua a Sant Llorenç des Cardassar

Diumenge del Ram

El Diumenge del Ram acostumen a beneir palmes i rams d’olivera a l’Escola Nova, des d’on es va en processó a l’Església per oficiar-hi la missa.

Dijous Sant

El Dijous Sant té lloc un ofici litúrgic amb lavatori de peus. A la processó del Dijous Sant hi ha encapironats i també hi desfila gent amb la cara descoberta. A Sant Llorenç en total hi ha quatre confraries: la de la Dolorosa, la del Sant Crist, la de l’Eccehomo i la de la Verònica. La processó surt de la Parròquia i recorre els carrers més cèntrics del poble.

Divendres Sant

El Divendres Sant, a Sant Llorenç des Cardassar, en el Davallament hi ha la imatge articulada que es posa dins una urna de vidre que desfila tancant la processó. Surten també la Dolorosa i la Creu sense imatge. Cada any, el recorregut del Davallament canvia, per tal que tot el poble se senti partícip de l’acte.

Diumenge de Pasqua

El Diumenge de Pasqua es celebra la Processó del Tres Botets. La Mare de Déu surt acompanyada per al·lotes i Jesús Ressuscitat surt de l’Església acompanyat indistintament per homes i dones. Quan es troben, la Mare de Déu, que és una imatge articulada, pega tres botets al mateix temps que la Banda de Música interpreta la “Marxa Reial” i les campanes repiquen. Es celebra un ofici solemne amb molta concurrència.

Pancaritat a Son Vives

Sortida de l’Església de Sant Llorenç. A les 17:00 hores es celebra missa i es realitza un berenar popular de pa i taleca a la possessió de Son Vives. Aquest dia, per dinar s’acostumen a menjar les panades i els rubiols.

Sant Joan Pelut - 24 de juny

La dansa de Sant Joan Pelut a Sant Llorenç fou recuperada a la dècada dels anys setanta del segle XX. Rememora la figura de Sant Joan Baptista i es realitza al so d’una melodia interpretada per un guitarró i un flabiol. El 24 de juny, dia de Sant Joan, el vespre hi ha una missa on Sant Joan Pelut fa el primer ball en el moment de l’ofertori. En acabar, el dimonis i sonadors acompanyant Sant Joan Pelut recorren els carrers de Sant Llorenç. El Sant va vestit amb una capa vermella amb cascavells i espardenyes d’espart blanques. Ho organitza l'Associació d'Amics de la festa de Sant Joan, la Delegació d'Educació i col·labora el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i la Parròquia de Sant Llorenç des Cardassar.

Vetllades d’estiu

Les Vetllades d’estiu comencen la segona setmana de juliol i es perllonguen pràcticament fins el començament de les Festes de Sant Llorenç, que són a l’agost. Acostumen a incloure tapes i música en directe on actuen diferents grups musicals i espectacles diversos que van des del teatre a la dansa.

Festes Patronals de Sant Llorenç - 10 d’agost

Sant Llorenç és el patró del poble. Normalment les festes patronals de Sant Llorenç des Cardassar es celebren des del dissabte anterior a sant Llorenç dia 10 d’agost fins el diumenge posterior. Les activitats són variades i van des d’una diada infantil, competicions esportives –futbol, bàsquet, tir amb colomí, natació, entre altres i actuacions musicals amb grups importants. També en el marc de les fetes s’organitzen diferents exposicions, bàsicament de pintura, i un concurs d’hortalisses grosses i peculiars. El dia del Sant, a les 20:00 hores, es celebra l’ofici solemne, després del qual es sol oferir un refresc per a la tercera edat i una ballada o algun acte musical. Al llarg de les festes s’organitza una cursa popular. També durant les festes patronals s’organitza la Fira Nocturna a s’Estació que sempre es celebra el segon dissabte del mes d’agost.

Mare de Déu Trobada - 8 d’agost

La festa de la Mare de Déu Trobada organitzada per la parròquia és una festa de caire religiós. La Mare de Déu Trobada de Sant Llorenç des Cardassar és una imatge que podem situar a l’època de transició entre el Romànic i el Gòtic. La llegenda narra que va ser trobada a un camp de cards a Son Vives; on hi ha l’església de Nostra Senyora de Bellver, temple que seguiex l’estil dels de Sant Miquel de Campanet, Sant Pere d’Escorca o Castellitx de la Pau. Aquestes són festes organitzades pel rector i tenen un caire religiós. Els dies anteriors a la festa de la Mare de Déu Trobada dia 8 d’agost hi ha novena. El dia principal, es celebra l'ofici solemne, es visita la Mare de Déu i la gent és obsequiada amb un ram d’alfabeguera fresca. Al matí, hi ha una ofrena floral a càrrec dels Cavallistes a la Mare de Déu.

Tots Sants

El dia de Tots Sant els veïns i veïnes del terme municipal de Sant Llorenç, a l’horabaixa, van a missa al cementiri. Les famílies regalen un rosari als més petits de la família.


Bibliografia

AA.VV (1988). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Palma: Promomallorca edicions.

AA.VV (1999). Sant Llorenç des Cardassar, Col·lecció Guia dels Pobles de Mallorca. Palma: Consell Insular de Mallorca, Hora Nova S. 

Fundació Serveis de Cultura Popular (1992). Calendari i festes de les Illes Balears i Pitiüses. Barcelona: Editorial Alba Fulla i Fundació Serveis de Cultura Popular.

Imatges: 
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Carroses de Sant Antoni 2015
Primer ball de dimonis. Foto de Serafí Lliteres
Primer ball de dimonis. Foto de Serafí Lliteres
Primer ball de dimonis. Foto de Serafí Lliteres
Primer ball de dimonis. Foto de Serafí Lliteres
Primer ball de dimonis. Foto de Serafí Lliteres
Rua Sant Llorenç
Sant Joan Pelut. Foto de Serafí Lliteres
Sant Joan Pelut. Foto de Serafí Lliteres
Sant Joan Pelut. Foto de Serafí Lliteres
Sant Joan Pelut. Foto de Serafí Lliteres
Les matines a Sant Llorenç. Foto card.cat