Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Cala Millor i S’Illot: Primeres ocupacions del litoral

Les primeres urbanitzacions del litoral del municipi de Sant Llorenç des Cardassar es produïren al llarg del 1948. El 28 d’octubre s’autoritzà la parcel·lació de part de la finca de Can Amer a S’Illot, propietat de Francesc Truyols Febrer.

Aquestes primers construccions, contínues entre mitgeres i en illes tancades, no estaven massa allunyades del prototipus de la població rural, amb una alçada variable entre la planta baixa i un màxim de dos pisos superiors.

Ràpidament, però, amb la introducció a les nostres illes del turisme de masses, es desenvolupà una política urbanística “desarrollista”, aplicant les teories urbanes europees que planejava el Moviment Modern. Els nuclis turístics creixeren d’una manera tan important que, en un marge de 10-12 anys, es doblà i fins i tot triplicà l’àrea edificada al llarg de tota l'existència. Així l’any 1965, entre Cala Millor i s’Illot ja hi havia 19 hotels, amb una capacitat total de 1414 llits.

Aquesta política turística desenvolupista es perllongà des de principis dels anys 60 i fins a mitjans dels anys 80, amb certes fluctuacions però amb més o menys èxit. Serà cap a finals dels anys 80 quan patirà unes reiterades temporades crítiques i la reacció més immediata serà la redacció dels plans de millora i embelliment dels nuclis urbans de la zona costanera. El projecte de millora i embelliment de Cala Millor, datat al 1991, fou obra dels arquitectes Susan Roig i Josep Juncosa. Amb aquest projecte s’aconseguí un aspecte de continuïtat al llarg de tot el passeig.