Seu Electrònica                   infotorrentada.cat

971 83 83 93

Salvador Galmés

Salvador Galmés i Sanxo nasqué a Sant Llorenç des Cardassar el 9 de març de l’any 1876, a les cases de la possessió de ses Sitges. El 1890 va ingressar al Seminari Conciliar de Sant Pere. El 1904 s’ordenà de prevere.

La narració “Negrures”, de 1908, fou premiada als Jocs Florals de Barcelona. El 1911 assumí la direcció de l’edició de les obres de Ramon Llull i es convertí en un dels més importants divulgadors de l’obra del Doctor Il·luminat. El 1911 publica també la novel·la Flor de Card, que descabdella l’amor d’Angelina i de Jaumet; constitueix, però, bàsicament, el retrat de la vida del poble de Sant Llorenç.

Els anys més productius literàriament seran també els darrers en què Galmés publicà narracions: entre 1918 i 1928 apareixen les obres de més qualitat de la seva carrera literària, com ara La Poruga, Visió, La ‘mareta’, La bovereta, La dida, Vida-Amor, El garriguer d’infern, L’esqueix, En Figuera, Pica-calderes....

Morí al seu poble nadiu el 1951, a la casa de la carretera d’Artà, via que ara porta el seu nom. És l’escriptor més característic de la narrativa rural modernista a Mallorca. És autor d’obres de prosa punyent, amb personatges de pregon perfil psicològic, i també de descripcions paisatgístiques precises i acolorides.

Com diu el professor Pere Rosselló Bover: “A diferència d’altres escriptors del seu temps, que idealitzaven el món rural o que en parlaven des d’un punt de vista ciutadà, Galmés en té un coneixement directe, tant quan parla del món salvatge de la naturalesa com de la vida grisa i humil del poble. Tot seguint el principi d’autenticitat que els modernistes defensaven, els seus relats ens mostren una visió autèntica i realista de la ruralia, on l’home ha de lluitar contra un medi advers per sobreviure.” (Rosselló Bover: 2005, 5).

Gaspar Valero i Martí

(Sant Llorenç, 15-11-08)

Podeu consultar “L’obra de Salvador Galmés i Sanxo (1876-1951)” de Pere Rosselló Bover 

També trobareu més informació a la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana 

Així mateix recomanam l’article de Misericòrdia Anglès Cervelló, “Salvador Galmés (1876-1951): Una vida dedicada al lul·lisme”. 

Documents adjunts: